Богослужения

„ВЕЧЕР И СУТРИН И НА ПЛАДНЕ ЩЕ МОЛЯ И ЩЕ ВИКАМ, И ТОЙ ЩЕ ЧУЕ ГЛАСА МИ.“

В храма всекидневно се служи Св. Божествена Литургия

Утреня

от 08:00 часа

Вечерня

от 17:00 часа

Празнична и Неделна Св. Литургия

от 09:00 часа

Празнична вечерня

от 17:00 часа

Кръстът с частицата се изнася за поклонение на храмови празници, а така също и всеки петък след вечернята, когато се чете Акатист на св. Кръст.

Преди повече от две хиляди години, след разпятието на Христос, по тогавашен обичай, Кръстът, е бил заровен в земята на Голгота, близо до Йерусалим.

През 326 година царица Елена, майката на император Константин Велики, посетила светите места в Палестина, където и открила светия кръст Господен.

Така в Йерусалим е установен празника Въздвижение на Честния Кръст Господен, който се чества на 14 септември и винаги на тази дата е постен ден.

По-късно св. Елена донесла и оставила в Константинопол св. Кръст, който след това е бил разделен на по-малки части, дадени в много храмове и манастири по света.

Частица от св. Кръст Господен се пази и в този храм, поставена в сребърен реликварий с фина дърворезба.

Ежеседмично, всеки вторник от 17 ч. пред иконата се отслужва Акатист към Пресвета Богородица Всецарица (Пантанаса).

Оригиналната икона на Божията Майка Всецарица се намира в Света гора – Атон, в съборния храм на манастира Ватопед и датира от ХVII век. Иконата е изключително популярна в православния свят с многото чудеса, с помощта си при онкологични заболявания и страдащи от безплодие, като нееднократно от иконата е изтичало миро. Светинята е почитана заради силните си изцелителни сили при тежки и нелечими болести, при ракови и злокачествени заболявания, срешу магии, както и в помощ на майки родилки и на жените, които желаят да се сдобият с деца.

От новите чудеса на иконата се отбелязват много истории на хора освободили се от зависимост от наркотиците. На иконата “Богородица Всецарица” се молят множество родители за деца, зависими от от наркотици и алкохол, както и за обръщане на цялото семейството към Бога.

За чудотворни се считат и копията на иконата, като за това свидетелствуват много оздравели от България, Русия, Гърция и други православни страни.

Благодарение на дарителя в нашия храм от 2019 г. се намира едно от копията на Ватопедската Чудотворната икона „Света Богородица – Всецарица”. Тя е нарисувана от Великотърновска художничка-зограф.  На иконата св. Богородица е изобразена седнала на престол, с Младенеца Христос на колене. Тронът символизира царственото величие на Божията Майка.

Иконата е с внушителните размери 1 метър и 30 сантиметра на 1 метър и е поставена на специален проскинитарий за постоянно поклонение на вярващите в храм “Въздвижение на светия Кръст Господен”.

Владичице, спаси чрез Твоя радостотворен честен образ, именуван “Всецарица” онези, които с горещо желание търсят Твоята благодат. Избави от изкушения прибягващите към Тебе. Опази от всички беди Твоето стадо, което винаги прибягва към Твоето застъпничество. (Тропар, глас 4)

Ние, верните Твои раби, стоейки с умиление пред Твоята новоявена икона, Те възпяваме, Всецарице; изпрати изцеление на прибягващите сега към Тебе, та всички радостно да викнем към Тебе: Радвай се, Всецарице, защото благодатно изцеляваш нашите недъзи! (Кондак 1)

За слава на Бога в олтара на нашия храм се пазят като ценни реликви частици от мощите на св. първомъченик и архидякон Стефан и св. Максим Изповедник. Те са поставени в мощехранителници и се изнасят за поклонение на вярващите в дните, посветени на съответния светец, храмовите празници и други празнични дни.