История

НА ХРАМА
1995 г.
Идеята

Идеята за построяване на храм на това място е дадена през 1995 г. от адвокат Красимир Вълев, председател тогава на Общинското настоятелство БЗНС — Народен съюз — район ״Лозенец”.

1996 г.
Първата копка

Освещаването на терена между булевардите “Джеймс Баучер” и “Черни връх” и първата копка са направени през далечната 1996 г.,

1998 г.
Строежът е замразен

Строежът на храма (с първоначално име “Св. Мина”) е започнал през 1998 г., но после е бил “замразен”.

2015 г.
Изграждането на храма

Едва през 2015 г., след трудности по узаконяването му, Софийската св. митрополия възлага на Ставрофорен иконом Василий Сарян (предстоятел на храм „Преображение Господне“) да поеме изграждането му, заедно със съдействието на Столичната община. (Финансова подкрепа и лична ангажираност дават семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви, както и други дарители).

2017 г.
Освещаването на храма

След сериозни преустройства, наложили се заради канонични и архитектурни неточности, след довършителни работи и вътрешно оформление, на 15-ти октомври 2017 г. храмът “Въздвижение на Светия Кръст Господен” е осветен и отворен за поклонение на православните християни.

Местността Кръста

Новият храм е построен в кв. Лозенец, местността Кръста.

Тук, на това място, според спомените на старите лозенчани, през пролетта на 1878 г., жителите на столицата издигат кръст в знак на признателност на падналите за Освобождението на България от османско иго руски воини.

Каменният кръст е осветен през 1878 г. от Екзарх Йосиф на празника Възнесение Господне, който е 40 дни след Великден.

Счита се, че той е първият в България паметник, издигнат в чест на освободителите.

Днес кръстът се намира откъм източната страна на храма.

По време на строежа

Освещаване на храма - 15-ти октомври 2017 г.

Храмът днес