Киприянова молитва

РАДВАЙ СЕ, СВЕЩЕНОМЪЧИНИЧЕ КИПPИАНЕ, БЪРЗ ПОМОЩНИЧЕ И МОЛИТВЕНИЧЕ ЗА СПАСЕНИЕТО НА НАШИТЕ ДYШИ.

Киприяновите молитви и водосвет се четат всяка сряда от 10:00 ч.

В храма се записват имена за споменаване по време на Киприяновия водосвет.

Не спирай да се молиш винаги на Господа за тези, които непрестанно те търсят с любов, всечестне Киприяне, за да избегнем трудните житейски обстоятества, защото ти наистина си наш защитник и велико прибежище!

По желание се носят дарове за храма - бутилка зехтин или олио и бутилка червено вино.

Душата на вярващия е недостъпна за бесовете

Св. Йоан Златоуст казва: „Върху горещ казан не кацат мухи. Душата на вярващия човек не се обладава от зли духове”. Така и ние трябва да бъдем едно с Бога и непрестанно да гори в нас топлината на вярата.

Да възкръсне Бог и да се разпръснат Неговите врагове! Нека бягат от лицето Му всички, които Го ненавиждат. Както изчезва димът, тъй и те да изчезнат. Както се топи восъкът от огъня, тъй да погинат и бесовете пред лицето на ония, които обичат Бога, осеняват себе си с кръстното знамение и във веселие Го славят.

Киприяновите молитви (Молитва на св. Киприян) са молитви против магии, уроки, лоши езици и болести, които се четат само от свещеник, след препоръчана от него подготовка.

Киприяновите молитви, освен заклинателната си част, съдържат една много дълбока и прочувствена покайна молитва. Трябва да познаваме покайното чувство и да спазваме всичко, установено от Църквата – постите, изповедта и причастяването със св. Тайни. Киприяновата и особено молитвата на Св. Василий Велики не бива да се четат без подготовка и при всяко бързо хрумване, леко неразположение или несгоди у дома и работата.

Тропар на свещеномъченик Киприан и света мъченица Юстина

Предвождан от Божествения Дух, приел си светлината на Богопознанието, Киприане, посрамявайки змията, и като си понесъл заедно с Богомъдрата Юстина мъченическия подвиг, заедно с нея моли всемилостивата Троица, да ни дари велика милост.

„С твоето смирение и търпение свещеномъчениче Киприане ти си станал равноапостол и си намерил благодат пред Бога. За истинската вяра си пострадал до кръв боговдъхновенний. Моли, Христа Бога, да спаси нашите души!“ (Тропар на св. Киприан, гл. 4)

В молитвите, които са предшествани от водосвет, се молим Бог да избави от злите сили вярващите и да „съкруши под нозете им всички злокозни на древния вселукав змей – дявола, които връхлитат върху тях, както и действието им чрез вълшебни обайвания, заклинания и магии от лукави човеци, отдали се на сатаната като клеветят и съдействат за погибелта на тези Твои раби, разруши всичко това и го направи недействено с Твоето добросърдечно човеколюбие и Божествена сила. Защото в Твоя власт е да ни милваш и спасяваш, Боже наш, и на Тебе възнасяме слава с Твоя безначален Отец и пресветия и благ и животворящ Твой Дух, сега и винаги и вовеки веков. Амин!“

След това свещеникът чете заклинателните молитви на св. Киприан:

„Заклевам ви, вселукави злоначалници, проклети бесове, които и колкото и да сте – вие, които сте приведени чрез магии и злосторни дела и смущавате, угнетявате, люто нападате и измъчвате тези люде, отсега да избягате с всичките си вълшебства и магии и никога вече по никакъв начин да не се връщате при тях.

Заклевам ви не от себе си, нито чрез своя сила или благочестие, но във всемогъщото, вседържително и всесилното име на единия Бог, прославян в Троица – Отца и Сина и Светия Дух, и със силата на честния и животворящ Кръст, и със смъртта на Господа Бога и Спасителя наш Иисус Христос, чрез която са обезсилени и унищожени цялата ви тъмна власт, жестоко мъчителство над човеците и всички Божии създания. Затова, обърнете се назад и бягайте далече оттук, за да дойде Божията сила, която с неизмеримото Си милосърдие и благост разрушава вашите злодеяния. Да ви запрети Божията десница, унищожила заклинанията и вълшебните привидения на фараоновите влъхви. Нейната мощ познахте, когато със запрещението на св. ап. Павел бе посрамена и унищожена всяка ваша сила в магьосника Елима – вашия слуга, чрез когото вредяхте на мнозина. И както не можахте чрез призоваващия ви и заклеващ Киприан да сторите каквото и да е на св. Иустина, оградена с кръстното знамение и силата на Разпнатия на Кръста Христос наш Бог, но, обхванати от страх и ужас избягахте, да бъде и сега върху вас страх и ужас от Бога Вседържителя, Отца и Сина и Светия Дух, Който ще ви хвърли в безконечния огън. Амин!“

„Ти, Боже мой, виждаш тайните на смирения Твой раб Киприан, който бях магьосник и преди не познавах Тебе, Господи Вседържителю, но Ти Сам Господи Иисусе Христе, повика мене недостойния и ме благослови и удостои да живея с любов и послушание пред Твоето милосърдие и да разпръсна силата на магията … Всичко лошо, което можех, правех, докато не ме победи Твоята сила. Господи, Боже наш, приеми моята смирена молитва и направи така, че който страда от лош дух или бъде омагьосан от магията, която пречи на Твоите люде и дома им, веднага, където се прочете тази молитва с вяра пред Бога, да се освободи в името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин. … Защото Ти, Господи, си с мене, Твоята десница ме успокоява и тъй моля Ти се, Господи Боже Вседържителю, по молитвите на Твоя смирен раб Киприан, простри Твоята мощна Десница и милостиво погледни на Твоите раби и им изпрати мирен и верен ангел пазител, Който да ги пази от всякакво зло, за да славят Тебе, Нашия Изкупител и Избавител сега и винаги и во веки веков. Амин!“