Чиста молитва

МОЛИТВИ НАД РОДИЛКА В ЧЕТИРИДЕСЕТИЯ ДЕН

Какво е необходимо за Чистата молитва (т.н. очистителни молитви)

  1. Предварително в храма или по телефона да се уточнят денят и часът на молитвата
  2. Бутилка червено вино
  3. Бутилка олио или зехтин
  4. Свещи – купуват се от храма

Представянето на детето в храма – първа среща с Бога

Св. Църква обгрижва с особено внимание човешкия живот. Тя проси Божията закрила над новороденото и родилката; измолва благодатта на Светия Дух над тях и взима мерки, съобразени с изискванията на хигиената и медицината. Чинопоследованието „Молитви над родилка в четиридесетия ден”, извършвано над майката и детето в 40-ия ден след неговото раждане, се отнася до въцърковяването на майката, т.е. благославянето й тя да се върне в Църквата за участие в евхаристията и да вземе първо причастие след раждането. От този ден започва и подготовката за светото тайнство Кръщение.

За молитви за очистване, четени над родила жена, се говори още в Стария Завет, където свещеникът „ще принесе това пред Господа и ще я очисти и тя ще бъде чиста…“ (Лев.12:6-7). Св. Богородица се е подчинила на закона и “когато се изпълнили дните на нейното очистяне според закона Моисеев”, донесла Иисус в Иерусалимския храм “да го представи пред Господа” (Лука 2:22).

Така е установен и празникът Сретение, т.е. среща, понеже праведният Симеон посрещнал Богомладенеца в храма. От тогава, по примера на Св. Богородица в четиридесетия ден от раждането на детето, майката го донася в храма “да го представи на Господа” и чрез очистителните молитви получава правото да влезе в храма, да вземе участие в богослужението и да се причасти.