Деца събираха средства за енорийски център с Великденска кампания за боядисване на яйца

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ден преди Великден храмът ни беше домакин на детски празник, на който се боядисаха 520 пасхални яйца и се проведе благотворителен базар за събиране на средства за по-голяма детска стая. Повече от 40 деца от три неделни училища се включиха в голямото предпразнично цапане. Наши гости бяха децата от неделното училище към храм “Рождество Христово” жк. Младост 3 и децата от приюта на отец Иван в Нови хан.

През целия Велик пост децата от храма правиха различни ръкоделия, за благотворителния базар. То този начин те научиха важни уроци и придобиха различни знания.

Това става в малка стая в църквата, която обаче бързо отеснява. Ето защо малките богоносци решиха да направят благотворителна инициатива в подкрепа на строящия се енорийски център, в който да имат по-голяма класна стая.

Към идеята ни се присъединиха и децата храм “Рождество Христово” в кв. “Младост” с тяхната кампания “Спаси икона”. Те събират икони, които за жалост, някой може да изхвърли. Слагат им рамки или ги превръщат в картички – продават ги, а парите отиват за благотворителна кауза. В този случая за мечтаната от нас класна стая.

По време на боядисването и през трите дни на Възкресение Христово базарът беше в храма и успя да събере не малка сума. Децата са радостни и се чувстват полезни. Това е техният начин да помогнат на храма.

“Боядисването на яйца сплотява хората по някакъв начин, защото според мен е добре да сме заедно, да сме задружни”, разказа Петър, който е част от неделното училище при храма.
Отците Василий, Константин и Божидар също се включиха активно в боядисването и организацията.

“Идеята е със събраните средства да обзаведем ново помещение за енорийски център и неделно училище към нашия храм. В момента имаме такова, но то е много по-малко, пък децата вече са много”, разказа отец Константин и допълни, че децата трябва да се подкрепят, още повече, когато искат да правят добрини.

Празникът ни уважиха и представители на Софийска света митрополия. Викарният епископ Поликарп и протосингелът отец Василий не само боядисваха яйца, но и играха с децата. Накрая подариха подаръци на всяко дете.

“Смисълът на това събиране днес в храма, посветен на Кръста Господен, е децата да помогнат за своята класна стая, където ще изучават уставите на православието, ще изучават защо се събираме в храма, в какво вярваме и каква е нашата надежда”, каза протосингелът на Софийска митрополия отец Василий, който се включи и в самата организация.

Радостта ни е голяма, защото макар и нова, църквата ни вече има братство, готово да работи за утвърждаване на храм “Въздвижение на Св.Кръст Господен” кв. Лозенец като енорийски център, развиващ социална и просветна дейност.

Надяваме се, че такива празници и благотворителни кампании ще има и занапред, а децата ще стават все повече и повече.

Благодарим на всички спонсори, дарители, организаторите, отците от храма, отец Василий и дядо Поликарп, учителите и най-вече на децата, защото те са в основата на всичко.

Чакаме ви отново в храма!

Повече снимки виж ТУК.