“Градината на Пресвета Богородица” – филм за монашеския живот в Зографския манастир

На 7 октомври от 15:00 ч. в Дома на киното ще има премиера на български документален филм като част от фестивала „Sofia Biting Docs“.

Има безброй много филми за красиви и чудновати места, обвити в мистика и красива природа. Този филм обаче не е за това. Авторите ни отвеждат на място, на което времето тече по различен начин, а мнозина го смятат за най-святото на земята. Място, на което молитвата не е спирала повече от 1000 години, а земята е обещана на Божията майка – Градината на Пресвета Богородица. Така се казва и филмът, който ще приближи зрителя до Атон и ще надникне в живота на единствения български манастир на полуострова – “Св. Вмчк. Георги Победоносец”

Света Гора е автономна монашеска република, разположена на полустров Атон в северна Гърция. Полуостровът е приютил по склоновете си 20 православни манастира и още десетки по-малки монашески общности. Единственото население са монасите, а посещението на жени е забранено. Свещеното предание разказва, че Атон е бил обещан на Пресвета Богородица, за да бъде нейна градина – затова тя е единствената жена, която може да пребивава там.

Премиерният документален филм „Градината на Пресвета Богородица“ разказва за ежедневието на монасите от Зографския манастир.

Камерата повежда зрителя в най-съкровените кътчета на Светата обител в откровен разговор с монасите. Последвайте ги в кухнята и се включете в приготвянето на манастирските гозби. Отидете в градината, присъединете се към цепенето на дърва и чистенето. Посетете ателието и рисувайте заедно с братята.

Радвайте се на живота и се молете редом с тях. И слушайте. Слушайте тяхната история, философията им, слушайте сърцата им! Ще ви разкажат за един напълно различен свят – уединен и изпълнен с молитви, но и много динамичен. Ще чуете и необикновена история за загадъчната поява на една икона.

Събитие, случило се едва преди трийсетина години. През 1985 година генерал-лейтенант от Кипър пътува към манастира, носейки като дар голяма икона. Това, което ще последва, променя завинаги живота му. И до днес братята не спират да се дивят на случилото се. Те вярват в чудото. А вие?

„Градината на Пресвета Богородица“ е дело на творческия екип Силвия Павлова (продуцент) и Борислав Павлов (режисьор), основатели на българската продуцентска компания Павлов Филмс. Това е първият им съвместен пълнометражен проект. Благодарение на дългогодишните близки взаимоотношения между режисьора Борислав и братството в Зографския манастир, той получава специално разрешение да заснеме видеоматериала. Екипът успява да събере уникални кадри, които биха заинтригували дори хора, които вече са посетили българската Света обител на Атон. Филмът представлява и особен интерес за дамите, тъй като това за тях е единственият начин да „посетят“ светогорски манастир.

Билети могат да бъдат закупени на касите на Дом на киното, а също и онлайн на адрес: https://bit.ly/2oUs22P . След прожекцията екипът с радост ще отговори на въпроси от зрителите. Очакваме ви.