Архангелова задушница

Тази събота на 03.11.2018 г., както всяка година в събота срещу Архангеловден ще бъде отслужена обща панихида – Задушница.

За панихидата е необходимо да се донесе:

  • Питка
  • Варено жито
  • Червено вино

Допълнително може да се раздаде храна (подавки), съобразена с това дали съответният ден е постен.

От първите християнски векове всички съботни дни през годината са определени като дни за почитане паметта на починалите. Към богослужебните последования, извършвани през тези дни, се прибавят заупокойни ектении и заупокойни молитви.

Задушниците са  дни за възпоменаване на душите на починалите. От тук е и думата задушница. На Задушница, след заупокойната Литургия, се отслужват общи панихиди. Светата църква е утвърдила три големи съботи-задушници:

  • събота срещу неделя Месопустна (преди Великия пост)
  • събота срещу Петдесетница (Черешова)
  • събота пред Архангеловден (Архангелова)

Обичайно в храма се носи варено жито, хляб и вино и се раздават за “Бог да прости”.

Житото от помена символизира възкресението, а хлябът и виното – Тялото и Кръвта Христови в св. Евхаристия.

Ние подаваме храна, не защото душата се храни и облича – тя е нематериална, а заради делото на милостинята. Защото знаем – „Който прави добро на сиромах, дава назаем Господу” (Притч. Сол. 19:17), и „Давайте милостиня според силите си“, казва Господ (Лука 11:41).

Записваме имената на кръстените починали за поменаване в заупокойната Литургия, както и на панихидата, за да изпълним  така заповедта на Господа да възлюбим ближния като себе си, защото молитвата, която отправяме,  е израз на любовта ни към тях.

Като ден, специално посветен на покаянието, задушницата напомня и на нас, живите, за смъртта. И нашето тяло някой ден ще се върне там, от където е взето, за да се издигне душата ни към небето.

В славянските църкви под „панихида“ се разбира възпоменателно последование, извършвано на третия, деветия, четиридесетия ден,  годишнините от смъртта на християнин, както и на задушница.

В нашия храм се отслужват следните последования:

ЗАУПОКОЙНИ ЛИТУРГИИ – всяка събота сутрин.

ЗАУПОКОЙНИ МОЛИТВИ – или т.н. Трисагий или Парастас  са кратки заупокойни последования, които се извършват както при погребение, така и при поменни дни.

ПАНИХИДИ – може да бъдат извършвани през цялата година с изключение на определени дни.

Не се прави помен за починали:

  • през първата седмица на Великия пост
  • от Лазаровден до Томина неделя (Страстната и Светлата седмица)
  • от Игнажден до Ивановден (20 декември до 6 януари)

Панихиди се извършват още и в дните, определени за общи молитви за починалите, т.нар. задушници.