Беседа на Ивановден с дванадесетокласниците от 21. СУ „Христо Ботев“

На 7. януари, когато празнуваме събора на свети Йоан Кръстител, протойерей Божидар Маринов се срещна с ученици от дванадесети клас в столичното 21. СУ „Христо Ботев“. Срещата се състоя с позволението на директора на училището д-р Мая Ангелова и с помощта на госпожа Емилия Кацарска-Петрунова, учител по български език и литература.

Енорийският свещеник поздрави зрелостниците с Христовото Рождество и насочи вниманието на учениците към смисъла на покаянието, към което призовава свети Йоан Предтеча. Отецът разясни на децата как Библията може да им даде правилните отговори на въпросите, които си задават.

„Всеки ден сме изправени пред избори и трябва да си даваме сметка за тежестта на тези избори“, каза отец Божидар и посочи светците като пример за хора, направили правилния избор в живота си. „Когато съгрешим трябва да се покаем и още по-уверени да продължим по Божия път“, допълни свещеникът.

Интересна за децата беше темата за истинската вяра, за онази вяра в сърцето, за която няма времеви или материални граници. Отецът даде примери с покаянието на разбойника, саможертвата на майка Мария Скобцова, животът и творчеството на светите Три светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, са все израз на тази непоколебима вяра.

Отец Божидар покани учениците в храма, където вратите са винаги широко отворени за търсещия Христа човек.

В началото на всяка учебна година от училището канят енорийския свещеник за освещаване на класните стаи и поръсване на учениците за здраве и напредване в учението. Тези отношения са един добър пример за сътрудничество между Църквата и училището.