Трета неделя на Великия пост в храм “Св. Въздвижение на Честния Кръст Господен”

В третата неделя на Великия пост празнуваме и се покланяме на св. Кръст Христов – най-важен и най-висш символ в християнската ни вяра. Още от древност в този ден се изпълнява ритуалът с изнасяне на кръста от св. олтар, като се поставя в средата на църквата за поклонение (цялата следваща четвърта седмица на поста се нарича Кръстопоклонна). Както седмиците преди началото на поста, така и следващите (по време на поста) са подготовка за Страстната седмица, когато Църквата възпоменава страданията, разпятието и кръстната смърт на Господ Иисус Христос. По такъв начин изнасянето на кръста ни напомня за целта на нашия собствен усилен, вглъбен религиозен живот в тези великопостни дни и ни дава за насърчение и утеха спомена за Христовите страдания.

В неделния ден на 31 март, в столичния храм, посветен на св. Животворящ Кръст Господен в кв. „Лозенец“ бе отслужена св. Василиева литургия. С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Василий Сарян, и.д.предстоятел на храма, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ към Св. Синод на БПЦ, ик. Йоан Чикалов, предстоятел на храм ” Св. Параскева”, протойерей Константин Цанков от храмовото духовенство, протойерей Любомир Стоянов от храм “Преображение Господне”, свещеник Костадин Тренев и дяконите: йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Новият, благолепен храм бе преизпълнен с богомолен народ, дошъл да се поклони в този ден на Кръста Господен, частица от който се съхранява в храма. За молитвено настроение на множеството богомолци, допринесоха изпълненията на църковните певци, събрали се от цяла София, и ръководени от д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източно църковно пение в Богословския факултет на СУ и Софийската духовна семинария.

След прочитането на евангелското четиво, вдъхновено слово за силата на Честния и Животворящ Кръст Господен произнесе еп. Поликарп. В него той подчерта, как не само днес трябва да почитаме светия Кръст, но това трябва да става ежедневно в личния ни живот, защото той е изворът на спасението. Владиката насърчи християните всеки да носи кръста си правилно и достойно, с кротост, смирение и постоянство. Той подчерта, че е необходимо да носим кръста Христов с покаяние, така нужно ни за избавление от всяко затруднение и съблазън.

В края на св. Литургия мнозина християни пристъпиха и се приобщиха със светите Тайни Христови, сред тях, за радост на всички, бяха множество деца, които дълго време пребиваваха в храма.

В края на литургията еп. Поликарп като благодари на отец Василий Сарян за положените трудове за новоизградения храм, посветен на св.Кръст,  представи на църковното изпълнение новия предстоятел на храма – протойерей Любомир Стоянов, който поема председателските задължения с  решение на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит. От името на Светейшия владика, викарият прочете послание до енорията, с което я увещава да приеме новия предстоятел с уважение и послушание.

От свое име еп. Поликарп пожела на отец Любомир да бъде всеодаен в новите си задължения, да ръководи с търпение и мъдрост, като бъде най- вече милостив, а служението му да бъде радост за всички.

Развълнуван, отец Любомир благодари на патриарх Неофит и софийския викарий с красив букет цветя, и обеща да направи всичко по силите си, за  да оправдае гласуваното му доверие. Дълго време новият председател раздаваше нафора на вярващите, които го поздравяваха и му пожелаваха успех в новото поприще.

Облагодатени от кръстния празник, окрилени духовно от подкрепата на Честния кръст, всички присъстващи се отправиха към своите домове, за да продължат да се подвизават в попрището на поста.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова
Източник: mitropolia-sofia.org