Богородичен акатист и Молебен канон към Пресвета Богородица

Радвай се ти, чрез която ще изгрее радостта; радвай се ти, чрез която клетвата ще изчезне!

Радвай се ти, чрез която падналият Адам бе възвърнат; радвай се ти, чрез която Ева се избавя от сълзи!

Радвай се, висота, трудно достижима с човешки мисли; радвай се глъбино, в която мъчно се прониква и с ангелски очи!

(Из „Акатист на Пресвета Богородица“, който се чете в петъците на Великия пост)

На дванадесети април в нашия храм беше отслужено Малкото повечерие с целия Богородичен акатист и Молебен канон към Пресвета Богородица. Председателят на храма – протойерей Любомир Стоянов и протойерей Божидар Маринов в съслужение отслужиха последованието.

Песнопенията от канона и четенето на четирите статии от акатиста вдъхновиха православните християни от енорията. Вярващите молитвено съучастваха, благодарейки на Св. Богородица за Нейната защита, с която „прогонва далеч от нас видимите и невидимите врагове“, по думите на св. Димитрий Ростовски. Целият Богородичен канон и акатист се отслужва в петъка преди неделята, в която честваме паметта на св. преподобна Мария Египетска. Светицата, която е чула гласа на Богородица и го послушала.

В своето искрено слово към вярващите отец Любомир говори за примера на смирение на Богоматер. “Каквото ви каже, сторете.” (Йоан 2: 5) е посланието на Божията майка, с което Tя ни казва да преминем през живота, следвайки Господнята воля. Свещеникът припомни, че молитвата към Пресвета Богородица е важна част от ежедневието на един истински християнин.