С икона на св. Богородица Всецарица се сдоби столичният храм „Въздвижение на св. Кръст“

Копие на чудотворната икона на св. Богородица Всецарица от Ватопедския атонски манастир се намира в столичния храм „Въздвижение на св. Кръст“ в кв. „Лозенец“. Свещеното изображение, положено в специален кивот – рамка, се съхранява все още в олтара на църквата. То ще бъде изнесено за първи път за поклонение в навечерието на храмовия празник на храма – на 14 септември.

Празникът ще започне на 13 септември от 18 ч. с архиерейска вечерна с петохлебие, отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеници от столицата и храмовото духовенство. Тогава ще се състои и лития с иконата на св. Богородица Всецарица и тя ще бъде поставена за първи път в храма за поклонение от богомолците.

В празничния ден от 9 ч. еп. Поликарп ще оглави св. Литургия, в която ще вземе участие и храмовото духовенство.

На 14 септември ще бъде открита и новата учебна година за неделното училище за деца и възрастни към храма. Макар че функционира като енорийски храм едва от три години, църквата вече има неделно училище с 30-40 деца, които се събират всяка неделя след св. Литургия. Организирани са и занимания за родителите, както и за други възрастни, също след богослужението. Те участват в библейски курс по изучаване на Св. Писание. Има и курс по източно-църковно пеене.

Предстои да се организира и детски хор, като идеята е малките певци постепенно да научават песнопенията от св. Литургия и да участват в богослужението. Прослушването за набиране на хористите ще се проведе на 29 септември.

Иконата на св. Богородица Всецарица, която има храм „Въздвижение на св. Кръст“, е точно копие на тази от Ватопедския атонски манастир. Изографисана е с традиционна техника и е с размери 100 на 130 см., като фонът е от 24-каратово злато. Точното копие на иконата е дело на Татяна Накова от Велико Търново. Инициативата за създаването на иконата е на дарители на храма. Тяхното желание е в църквата да присъства това изключително въздействащо изображение на Божията майка, което да напомня за молитвената помощ и закрила на св. Богородица. Иконата ще бъде положена на специален проскинитарий, така че богомолците постоянно да имат достъп до свещеното изображение.

Църквата „Въздвижение на Честния кръст“ има дълга история, която започва през 1998 г., когато основите ѝ са поставени на най-високото място в „Лозенец“, известно като „Кръста“. Дълго време тя не можеше да бъде довършена заради неуточнения ѝ статут и собственост. През 2015 г. започват довършителните работи по храма с помощта на дарители и усилия от страна на Софийска митрополия. През 2017 г. църквата е осветена. Доскоро нейната енория е обща с тази на храм „Преображение Господне“, намиращ се в долния край на кв. „Лозенец“, имат и общ предстоятел – о. Василий Сарян. От март тази година двете енории са разделени. Храм „Въздвижение на св. Кръст“ има свой предстоятел – о. Любомир Стоянов, който с другите двама свещеници – о. Божидар Маринов и о. Константин Цанков – поема грижата за своите енориаши.

Младите свещеници имат желание за работа и големи планове за своя храм. В криптата на църквата те планират да направят параклис, посветен на св. Мина (както беше и първоначалното име на църквата). Едно от приземните помещения вече е ремонтирано и се използва от неделното училище, оборудвано е с мебели и проектор. Подготвя се място за библиотека, както и многофункционална зала.

За трите години на своето съществуване храмът се оформи като духовен център на квартала и вече има активна енорийска дейност, в която свещениците имат доверието и подкрепата на миряните.

Източник: dveri.bg