Архиерейски богослужения за храмовия ни празник – Празнична вечерня за Кръстовден с лития с иконата на Св. Богородица „Всецарица“ и Тържествена св. Литургия, оглавена от патриах Неофит

На 14 септември Православната Църква отбелязва Въздвижението на Светия Кръст Господен.

В навечерието на празника, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи тържествена архиерейска вечерня.

В богослужението съслужиха йеромонах Юстин от атонския манастир “Св. Георги Зограф”, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен“, протойерей Константин Цанков, енорийски свещеник в храма, свещеник Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“, свещеник Никола Дюлгеров, предстоятел на храм „Св. Николай“, свещеник Иван Иванов, свещеник Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, дякон Петър Славов, дякон Георги Читалов и дякон Лука Китин. Протойерей Божидар Маринов, свещеник в храма, помазваше с осветен елей присъстващите християни за благословение.

В края на празничната служба бе извършено литийно шествие около храма с препис на атонската икона Св. Богородица „Всецарица“, дарена от благочестив християнин на църковното настоятелство и постоянно поставена за молитвена закрила и подкрепа на поклонниците и вярващите от енорията. Извършен бе и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на всички християни.

След шествието бе постриган за четец и певец на Българската православна църква Божият раб Калоян Йорданов, а в края на службата по традиция тържествено бе пренесен Честният Кръст от проскомидията до светия Престол, в подготовка за предстоящия празник.

В празничния ден, който тази година е в събота, голямо множество от духовници и миряни заедно отправиха молитви към Бога и Му благодариха за великите благодеяния към нас, човеците.

Лично Светейшият Софийски митрополит и патриарх Български Неофит възглави празничната литургия. Заедно с него съслужиха Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, йеромонах Юстин от Зографската света обител, ик. Николай Георгиев, началник на Синодалния отдел „Връзки с обществеността“, ик. Петър Тотев, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен“, протоиерей Константин Цанков от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, протодякон Иван Петков и дяконите Петър Славов, Георги Читалов и Лука Китин. Протойерей Божидар Маринов от храмовото духовенство посрещаше богомолните християни на входа и ги помазваше с осветен елей за благословение за празника.

Преди отпуста еп. Поликарп освети празнично коливо, подготвено специално за Кръстовден от студентката по богословие Невена Моджахед.

В края на богослужбата с пастирско слово към многобройните вярващи се обърна Светейшият Български патриарх.

„Кръстът, който заради нас доброволно прие Христос, съпътства християнския ни живот от самото начало и във всички дни на нашето спасително пътуване към Царството на нашия Небесен Отец. С него встъпваме в живота на Църквата, в тайнството на светото Кръщение, с неговата сила се подвизаваме всеки ден в подвига на вярата и благочестието и пред него се покланяме, защото когато се покланяме на светия Кръст ние се покланяме на Онзи, Който Сам избра Кръста, за да претърпи унижение и смърт, и така да извърши нашето избавление и спасение.“- каза в словото си патриарх Неофит и пожела:

„Нека силата на честнѝя и животворящ Кръст Христов винаги бъде с нас, с нашата Православна църква и със скъпото ни Отечество, за да можем, укрепвани от него, с истинска любов да растем в Христа (Еф. 4:15).“

С цветя и благопожелания  предстоятелят отец Любомир Стоянов благодари на Светейшия владика  от името на църковното настоятелство и боголюбивия народ.

За всички дошли на храмовия празник бе подготвено за благословение и телесно укрепване ароматно постно ястие.

Източник: mitropolia-sofia.org