Храмов празник, дяконско ръкоположение и празничен водосвет в началото на Богородичния пост

На 1 август започва Богородичният пост. В този ден отбелязваме Произхождение на Светия Кръст и честваме паметта на светите мъченици 7 братя Макавеи, света Соломония и свети Елеазар.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе отслужена архиерейска света Литургия от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит – в столичния храм “Въздвижение на Светия Кръст Господен”, който този ден чества като втори храмов празник.

Заедно с него в богослужението взеха участие: архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма, иконом Методий Корчев, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“, кв. „Връбница“, протойерей Станко Дидов от столичния храм „Св. Седмочисленици“, протойерей Константин Цанков от храмовото духовенство и дяконите: митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на утренята и на св. Литургия бяха прекрасно изпълнени от софийски псалти, ръководени от Тодор Костов. Според църковното установление в края на утренята тържествено бе изнесен от св. олтар Честният Кръст Господен и бе поставен на специално подготвен аналой, богато украсен със свежи цветя.

По време на богослужбата бяха постригани за четци и певци – помощници на свещениците в храма, благочестивите мъже Димитър и Иван, които владиката настави усърдно да помагат на духовниците.

На св. Литургия бе ръкоположен за дяконско служение благоговейният мъж Валери Петров Делчев от София, на когото владиката пожела достойно служение на Бога и човеците.

Новоръкоположеният дякон е роден през 1962 г. в София. Има средно специално образование, придобито в Техникума “Вилхем Пик” в София. През 1997 г.  постъпва като студент в Богословския факултет на Софийския универиситет и успешно се дипломира като “бакалавър” през 2002 г. Една година по-късно получава и магистърска степен по богословие. През годините е бил клиросен певец в храмовете “Св. Георги”, кв. “Дървеница”, в с. Железница и в Дървенишкия манастир “Св. пророк Илия”.

По установена традиция бе извършено и водоосвещение за здраве и благословение на присъстващите и за духовна подкрепа в настъпилия Богородичен пост. Продължителното богослужение завърши с пастирско слово за Честния и Животворящ Кръст Господен, произнесено от Белоградчишкия епископ Поликарп. Той разказа историята на празника, която е свързана с християните в Константинопол през 9 век. Те, за да се предпазят от болести, емидемии, горещина и безводие, изнасяли със силна вяра и упование в Бога частицата от Св. Кръст Господен. Те правили с нея литийни шествия, които започвали от 1 август и завършвали на 14 септември.

„Ние днес също сме изправени пред изпитания – пандемия, болести, страдания, природни бедствия“ – каза в словото си владиката – „и като отговор какво да правим като християни в тези дни, Църквата ни дава отговор с днешния празник. Той се е утвърдил повече от столетия и ни дава всеобщо средство за избавление и спасение. Защото няма по-голяма сила, лекарство и средство за избавление от издигането на Честния Господен Кръст… Бог да ни предпази от всяка болест и да ни направи здрави, за да бъдем с радост, постоянство и вдъхновение изпълнители на Неговата блага воля!“ – пожела владиката. На многолюдното църковно изпълнение той прочете и специално подготвеното от Българския патриарх Неофит обръщение за началото на Богородичния пост, който започва от днес.

В него Светейшият патриарх казва:

„Дните на Богородичния пост са време, в което ние имаме благодатната възможност да съпреживеем тази именно подготовка на Пресвета Богородица, това Нейно трепетно очакване, за да влезем в края на тези свети дни и в радостта на цялата Църква, виждаща първите плодове от Възкресението в светото Успение на тази, която първа е осъществила предназначението на човека: да стане бог по благодат. В образа на Небесната Всецарица на нас ни е посочен път, по който да вървим, посока, която да следваме, цел, която ни е определена от Самия наш Творец и Промислител. Благодатното време на Богородичния пост ни напомня за този път и тази цел.

Нека използваме тези благословени и богодарувани дни с мъдрост и благоразумие, за да посрещнем с радост и с чисти сърца празника на светото Успение Богородично. Да отхвърлим от себе си онова, което ни отклонява от Божията воля и води стъпките ни към своеволието и греха. Образец и пример за това, наш застъпник и помощник в тази борба ще ни бъде Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица. По Нейните свети молитви Господ Бог да милва и спасява всички нас!“

Епископ Поликарп поздрави духовенството, певците за тяхното изпълнение, настоятелите на храма и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и като преподаде патриаршеското благословение на всички пожела здраве, радост и мир.

В отговор протойерей Любомир Стоянов благодари на викарния епископ за благодатната служба, за духовната подкрепата и му поднесе красив букет от цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Снимки от св. олтар: Емануил Сетайеш
Източник: СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

КЪМ ГАЛЕРИЯТА