Архиерейска вечерня и лития в навечерието на Кръстовден в столицата

На 13 септември, в навечерието на празника за Въздвижението на Христовия Кръст, в столичния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ в кв. Лозенец бе отслужена тържествена архиерейска вечерня с литийно шествие.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма, протойерей Божидар Маринов от храмовото духовенство, свещеник Иван Тодоров, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от хор „Св. Наум Охридски“ и храмовите певци, под ръководството на д-р Андрей Касабов.

По време на празничната служба бе извършено литийно шествие със св. мощи, които се покоят в храма, и частица от Честния Кръст Господен. В края на вечернята бе осветено петохлебие за здраве и благословение на всички присъстващи. В подготовка за утрешния празник тържествено бе пренесен Честният Кръст от проскомидията до светия Престол.

Епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, и пожела в утрешния ден отново да се съберем в храма и заедно да отбележим празника на Животворящия Кръст Господен.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Източник: СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

КЪМ ГАЛЕРИЯТА